Lenin 1920

Încercările zadarnice ale Mariei Alexandrovna Ulianova de a-i domoli spiritul tânărului revoluționar se opreau deseori când Vladimir Ilici avea nevoie de ajutor. Proaspăt absolvent de drept, se îndreaptă spre capitală acolo unde se face rapid remarcat de cei câțiva partizani socialiști datorită înflăcărării sale politice. Un an mai târziu este arestat și trimis la închisoarea din Sankt-Petersburg, unde nu îi va lipsi nimic. Și mama, și sora viitorului conducător se îngrijesc de starea lui fizică și emoțională.

Lenin, 1920

Este judecat și trimis în Siberia pentru trei ani acolo unde va deveni ,,omul de la Lena”. Începe să se iscălească astfel, inspirat probabil de peisajul fluviului Lena.

1897.

Întorcându-se într-o seară de la pescuit, observa lumină în camera lui și se gândește la ce e mai rău. Nu va anticipa însă că, din acea seară viața lui va fi profund marcată de Nadejda Konstantinovna Krupskaia, o tânăra care încerca să îl cucerească de ceva timp. Ea îi va fi parteneră devotată până la finalul vieții.

Lenin și N. Krupskaia
Lenin și N. Krupskaia

,,Când o privești pe Krupskaia, poți să spui că pe Lenin nu-l interesează femeile.

Ilia Ehrenburg

Nadia Krupskaia

Ajunge în Siberia după ce parcurge 8000 km cu trenul și 3 zile cu sania, eforturi care îl înduioșează pe Lenin. Însă pentru a putea rămâne împreună, cei doi trebuie să se căsătorească numaidecât, lucru care se și întâmplă. Dacă sora lui Vladimir o vede ca pe ,,un hering”, doamna Ulianova, mama lui Vladimir este îngăduitoare și le oferă binecuvântarea tinerilor căsătoriți.

Prima întâlnire dintre Lenin și Nadia a avut loc în luna februarie a anului 1894 într-o adunare a tinerilor marxiști din Petersburg. Discretă și rezervată, Nadejda îl privește pe Vladimir cu multă admirație. În ceea ce o privește pe tânăra aspirantă la inima revoluționarului, impactul asupra lui nu a fost notabil. ,,Nadia avea un fizic tipic slav. Ochii și părul deschise la culoare, limpezi, care contrastează cu gura ei fermă. Se îmbrăca sărăcăcios, arborând un stil de învățătoare severă. Părea mai bătrână decât era.”

Adevărul era că Nadia suferea de o boală autoimună, Basedow, care îi putea provoca edeme oculare, oscilații de greutate și chiar tulburări psihice. Deși patologia nu îi permite să aibă copii, pentru Lenin ea va rămâne cea care a traversat ,,întinderi nesfârșite de gheață de dragul lui” și cea care îi va fi permanentă confidentă.

Înregistrare a Direcției de Jandarmi din Samara pentru Inessa Armand, 1912.

Inessa Armand

Se întâlnesc la Cafeneaua jucătorilor de cărți din Paris, însă ea nu este deloc impresionată de orator. Vladimir (nume pe care îl poartă și fostul amant) nu era cel mai elegant bărbat al vremii. Se îmbrăca neglijent, purta haine largi și avea aerul unui mujic isteț. Portretul Inessei o arată o doamnă distinsă, care poartă pălării închise la culoare și are alura unei stăpâniri de sine greu de trecut cu vederea. Încrederea și buna educație pe care a primit-o la Moscova îl atrag pe Lenin. Viața sa personală nu se înscrie în cel mai comun tipar- este căsătorită cu Aleksandr Armand, însă are un copil și cu al său cumnat, Vladimir.

Înregistrare a Direcției de Jandarmi din Samara pentru Inessa Armand, 1912.

Legătura dintre cei doi se sudează greu, Inessa având probleme în toate raporturile sale cu bărbații despre care afirma: ,,ei cred că sunt stăpânii creației. Au pentru femei un dispreț absolut, care-și găsește expresia în respectul lor pentru slăbiciunea masculină. Acești bărbați se cred grozav de generoși sub pretinsa lor amabilitate, falsul lor respect și răbdarea cu femeile, cu care se poartă cum te porți cu un copil.

Un trio de excepție

În vara lui 1910, Lenin o înscrie pe Inessa pe lista invitaților la Congresul Socialist de la Copenhaga, împreună cu Troțki și Plehanov. Abia se cunoșteau, însă Vladimir știa cât de asemănători sunt în convingeri și care sunt intențiile lor ideologice. Astfel că, ea devine indispensabilă vieții revoluționare și se mută aproape de apartamentul lui Lenin și al Nadiei. Cele două femei fac parte acum din destinul dictatorului și, în ciuda circumstanțelor, devin apropiate. Nu se lasă mânate de gelozie, și de scopul final- reușita revoluției (asta deși Nadia îi va cere lui Vladimir să se despartă de ea pentru a-și trăi povestea de dragoste cu Inessa).

Lenin împreună cu Ture Nerman și Carl Lindhagen, Copenhaga 1917
Lenin împreună cu Ture Nerman și Carl Lindhagen, Copenhaga 1917

Sănătatea lui Lenin nu este cea mai bună, iar femeile din viața lui decid să îl trimită la Nisa, acolo unde se va odihni o perioadă. Între timp, Inessa deschide prima școală marxistă la care se înscriu 18 studenți. Aici se vor dezvolta figurile importante ale comunismului, dar și aventura dintre Inessa și Vladimir. Pentru că nu e dispus să renunțe la niciuna dintre cele două femei, triunghiul conjugal își duce existența în tihnă o perioadă. Nadejda notează în jurnalul său: ,,Ore întregi ne plimbam la marginea pădurii. Eram un trio, V. Ilici, Inessa și cu mine. Uneori ne așezam pe o buturugă acoperită de mușchi. Ilici își recitea textele, în timp ce eu învățam italiana. Inessa purta fustă și se bucura de căldura soarelui. „

Clara Zetkin

Vladimir Ilici critică teoriile lui Freud care luau amploare și nu înțelege necesitatea libertății sexuale feminine. Nimic nu este mai important decât participarea muncitoarelor la revoluție, așa că probleme de acest soi mai pot aștepta. Se adresează Clarei Zetkin (teoreticiană germană a feminismului) și o întreabă cu o vădită superioritate: ,,puteți dumneavoastră să-mi dați, cu toată seriozitatea, asigurarea că, în reuniunile voastre feminine, problema sexuală este tratată din perspectiva materialismului istoric? Asta presupune cunoștințe profunde și variate și însușirea unui material considerabil. Aveți dumneavoastră forțe pentru asta?” Chestionările sunt aproape ironice întrucât Lenin afirma deseori că limitările femeilor le împiedică și să citească Capitalul și să joace șah.

ilustrație a unui miting la care participă Lenin
Martie 1917.

Începe revoluția și Lenin trebuie să se întoarcă în Rusia. Întâmpină dificultăți în această tranziție, însă datorită lui Wilhelm al II-lea (vărul țarului pe care îl răstoarnă de la putere) ajunge într-un tren blindat la Petersburg.

(ilustrație a unui miting la care participă Lenin)

Își organizează și își plasează oamenii de încredere în poziții cheie; bineînțeles, o parte sunt femeile din viața lui. Inessa conduce sovietul de la Moscova, iar Aleksandra Kollontai (fostă secretară și presupusă amantă) este numită ministru al asistenței publice.

În septembrie 1918 Lenin este rănit de un adept al menșevismului (curent apărut în Rusia la începutul sec. XX în cadrul social-democrației care se opunea bolșevismului) și este îngrijit de Nadia și de Inessa. Însă cea a cărei sănătate se degradează continuu este cea a Inessei, numită pentru rezolvarea problemei țărănești (într-un stat în care 75% din populație era încă formată din țărani). Înțelege amploare atribuțiilor sale și decide să se retragă la Soci pentru a se odihni, însă nu reușește să își revină și scrie în ultimele sale notări următoarele: ,,Sunt de acum indiferentă la toată lumea. Toată lumea mă plictisește. Nu mai am sentimente calde decât pentru V.I. și pentru copii. În afară de ei, este ca și cum inima mea ar fi moartă. Ca și cum, renunțând la voința mea, pasiunea mea pentru V.I. și pentru munca lui, toate primăverile iubirii s-ar fi uscat în mine.”

Kremlin, mai 1921.

Lenin suferă un atac cerebral și paralizează vreme de un an și jumătate. Îi este permis să dicteze (singur nu mai poate scrie), iar de acest lucru se ocupă tot Nadia, dar și sora lui și secretara Fotieva. Ajuns la putere, Vladimir și-a adunat o veritabilă armată feminină din care făcea parte și tânăra soție a lui Stalin, Nadia Allilueva. Amenințat de succesori, Lenin trebuie să îl numească pe Stalin oficial pentru a putea prelua puterea partidului. El redactează într-o scrisoare contrariul: ,,Stalin este prea grosolan. Le propun tovarășilor să-l îndepărteze pe Stalin din acest post.” Însă scrisoare nu va ajunge niciodată publică; numai Nadia Krupskaia o poate deschide.

I.V.Stalin, V.I. Lenin, M.I. Kalinin, 1919
I.V.Stalin, V.I. Lenin, M.I. Kalinin, 1919

Stalin, odată desemnat succesor oficial, are un conflict semnificativ cu soția lui Lenin. Acesta o face responsabilă pentru starea în care se afla părintele revoluției și o amenință că va numi o altă ,,soție” pentru Lenin (o apropiată a Inessei). Abia în martie 1923 Lenin află despre altercație și îl confruntă pe Stalin: ,,tot ce s-a făcut împotriva soției mele, s-a făcut și împotriva mea.”

Stalin și Nadejda îngroapă securea războiului doar în aparență abia în noiembrie 1923 atunci când se stinge din viață Allilueva. Mesajul transmis de Nadia este simplu, concis și departe de a-i respecta statutul actualului conducător.

Dragă Iosif Vissarionici, (greșeală voluntară a numelui)

M-am gândit recent la tine. Și doresc să-ți ofer sprijinul meu. Este greu să pierzi ființa care îți este cea mai apropiată. îmi amintesc de discuția pe care am avut-o cu tine în biroul lui Ilici în timpul bolii lui. Ea mi-a dat putere în momentul acela. Îți strâng din nou mâna. Nadejda Krupskaia

Șase ani mai târziu, Nadia, înconjurată de prieteni, își sărbătorește ziua de naștere. Stalin îi trimite în dar o prăjitură care îi provoacă Nadiei dureri violente, semne ale unei otrăviri. Se stinge din viață în dimineața următoare. Stalin va fi cel care îi va purta cenușa pe ultimul drum.

Toate informațiile din articol au fost selectate din cartea ,,Femeile dictatorilor„, Diane Ducret. Scrisă într-un limbaj accesibil, autoarea ne poartă prin viața celor mai cunoscuți oameni politici, pentru a le descoperi vulnerabilitățile personale. Femei puternice care au stat lângă partenerii lor până la final și femei puternice care au ales să rămână în umbră, dar care au avut un impact semnificativ asupra bărbatului și asupra istoriei- toate sunt amintite și despre toate merită să citești.

Așadar, biografia celor mai iscusiți strategi militari, însetați de iluzia puterii, orbi în demersul lor politic este înscrisă și în scrisori de dragoste și în nopți petrecute în apartamente obscure. Fie că încearcă să îi umanizeze, fie doar să reproducă momente din viața privată, autoarea ne conturează o istorie îmblânzită scrisă de cei mai cunoscuți tirani ai umanității.

Ai citit cartea? Scrie-mi ce ți-a rămas în minte despre orice femeie care a trecut prin viața unui dictator.

O poți găsi aici: Femeile dictatorilor (Vol. 2) – LIBRARIILE HUMANITAS (libhumanitas.ro)

Despre Lenin: Vladimir Lenin – Biography, Policies & Tomb – HISTORY

Vezi și: Zilele de luni cu Baudelaire | Wanderer (irinavasile.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul următor

Periplu în timp

mie iun. 23 , 2021
Într-o frumoasă zi de vineri..nu, nu, șterge asta. Într-o zi, cum sunt toate zilele, am decis să îmi iau în brațe neputința. Aveam 12 ani […]